Home Bedrijf Onze Kazen Onze Merken Woerdens Kaasplankje Contact


Blokdijcker Slowfood Geitenkaas


Traditie en smaak

BGO logo In de loop van de jaren zijn veel kaasmakende boeren in Nederland verdwenen. Dit komt door toenemende productiekosten, regelgeving en concurrentie van goedkoper fabriekskazen. Met het verdwijnen van de kaasmakende boeren dreigt ook de kennis, het vakmanschap en daarmee de bijzondere smaak van authentieke Nederlandse boerenkaas te verdwijnen. Slow Food maakt zich sterk om boerenkazen voor het nageslacht te behouden.

Boeren Goudse Oplegkaas

Slechts twee boerderijen in Nederland maken nog op een ambachtelijke manier deze Boeren Goudse Oplegkaas. Bij de families Captein in Zoeterwoude en Van der Poel in Rijpwetering wordt de oplegkaas gemaakt van rauwe zomermelk van koeien die zomers buiten grazen in de weilanden van het 'Groene Hart', een oer-Hollands natuurgebied in midden Nederland. Met behulp van traditionele materialen zoals linnen doeken en houten vaten worden de kazen van wel meer dan twintig kilo met veel zorg gemaakt. Dit proces draagt ertoe bij dat de kazen wel meer dan 24 maanden oud kunnen worden. Het rijpen vindt plaats onder speciale condities bij de affineurs Blok Kaashandel BV in Woerden en Remijn in Kerkdriel. Elke kaas is een natuurproduct die zijn eigen unieke smaak ontwikkeld.

De Smaak

BGO kaasBoeren Goudse Oplegkaas is een boerenkaas. 'Boerenkaas' is een beschermde naam en geldt uitsluitend voor kazen die worden gemaakt op de boerderij en van ongepasteuriseerde melk. Dit betekend dat de melk en wrongel niet boven de 40 graden Celsius verhit worden zodat de unieke smaak behouden blijft. Boerenkaas is handwerk. Ambacht. Door de manier waarop de Boeren Goudse Opegkaas is gemaakt en de langdurige rijping heeft deze een bijzondere, volle, complexe en heerlijke smaak. Proef maar en overtuig jezelf!

Slowfood

De internationale beweging Slow Food staat voor het recht op genieten van goed, zuiver en eerlijk voedsel met een eigen culinaire cultuur. Zij stimuleert wereldwijs landbouw die is gericht op hoge kwaliteit en biodiversiteit.

Ark van de Smaak

Met de Ark van de Smaak brengt Slow Food traditionele streekproducten en oude landrassen in kaart. Om die producten nieuw leven in te blazen en te behouden voor het nageslacht heeft Slow Food zogenaamde Presidia opgericht. Een Presidium is een samenwerkingsverband tussen producenten en handel om dit doel te bereiken. Zo is in 2003 in Nederland het Presidium 'Boeren Goudse Oplegkaas' opgericht. Slow Food maakt zicht sterk voor eerlijke handelsvoorwaarden voor de kaasmakers, zoekt nieuwe afzetkanalen en organiseert de promotie van deze unieke kaas.

Blok Kaashandel, kaashandelaar pur sang!