Blokdijcker

Blokdijcker: de kunst van het smaakmaken
Blokdijcker wordt al meer dan 120 jaar op traditionele manier gerijpt. Vier generaties terug begon de familie Blok met het opleggen van kaas in het natuurpakhuis van Woerden. Nu rijpen we nog steeds op traditionele wijze. Elke Blokdijcker is een Noord-Hollandse Gouda, gemaakt in de kaasmakerij in Lutjewinkel. Het Rode Zegel op de Blokdijcker is een teken van superieure kwaliteit en bekroonde smaak. Tijdens het kaasmaken wordt er gebruik gemaakt van een eeuwenoud recept en 100% weidemelk.
De familie Blok rijpt de Blokdijcker in het eigen kaaspakhuis in Woerden. Hierbij worden we geholpen door de techniek, maar de jarenlange ervaring, onze kennis van kaas en onze zintuigen zijn belangrijker. Ook onze dagelijkse aanwezigheid van ons team tussen de kazen zorgt voor de allerlekkerste Noord-Hollandse Gouda Blokdijcker. Blokdijcker is bij Blok Kaashandel verkrijgbaar als wiel van ca. 12 kg en 16 kg en als schuitje, gevacumeerd en ca. 300 gram. Dit is een ideale vorm en hoeveelheid voor de borrelplank of in een kerstpakket.
Rijpen is een vak
Rijpen is ons vak: de kunst van het rijpen is het creëren van smaak. Wanneer onze Blokdijcker net gemaakt is, is deze namelijk nog niet klaar. Het is erg belangrijk dat de kaas genoeg tijd krijgt om smaak te ontwikkelen. Daarom leeg wij onze Blokdijcker weg in het pakhuis van de familie Blok, waar de kaas op beukenhouten planken ligt. Daar begint het proces van rijpen, met een mooi woord ‘affineren’ genoemd. Tijdens het rijpingsproces keren wij de kazen regelmatig, om zo de optimale smaak te creëren.
Rijpen is smaak maken
Als de Blokdijcker op de plank ligt, gebeurt er iets bijzonders. Door de constante temperatuur, luchtvochtigheid en de door de luchtstroom in het pakhuis verdampt het vocht in de kaas. Hierdoor vormen zich in de kaas eiwitkristallen die zorgen voor een uitgesproken smaak. Hoe ouder de kaas, hoe minder vocht er overblijft en hoe meer eiwitkristallen zich vormen.
De kunst van het rijpen is dus de kunst van het smaakmaken. Pas als onze Blokdijcker de juiste smaak heeft en op de goede leeftijd is, mag de kaas het pakhuis verlaten. Zo is rijpen dus een belangrijk onderdeel van de onderscheidende smaak van Noord-Hollandse Gouda Blokdijcker. De Blokdijcker is beschikbaar in de leeftijden jong tot overjarig, stuk voor stuk geselecteerd op de beste smaak. Wilt u meer weten over Blokdijcker? Neem dan vooral contact met ons op!