Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) is een unieke kaas. Gemaakt op ambachtelijke wijze door kaasmakers die vaak generatielang op de boerderij kaasmaken. De rauwmelkse Boeren Goudse Oplegkaas is uniek omdat deze kaas van meer dan twintig kilo wel tot vier jaar kan rijpen. De tijd zorgt voor het ontstaan vaneen onvergelijkbare, volle en complexe smaak.
De Traditie
Sinds de middeleeuwen maken boeren in het gebied rondom Gouda boerenkaas. Vanaf de 17e eeuw werd ditbelangrijke product via de Goudse Waag verhandeld. De Goudse kaasmarkt is inmiddels verdwenen en nog alleen als toeristische attractie te beleven. Door industrialisatie en steeds verdergaande regelgeving stoppen veel boerenkaasmakers. Hiermee dreigt ook de kennis, het vakmanschap en eenbijzondere smaak te verdwijnen.
Slow Food
Slow Food, een wereldwijde voedsel beweging,staat voor goed, puur en eerlijk voedsel met een eigen cultuur. De Slow Food Foundation for Biodiversity heeft de BGO opgenomen in de Ark van de Smaak. Een lijst van traditionele ambachtelijke producten verspreid over de hele werelddie dreigen te verdwijnen.
Een eeuwenoud ambachtelijk product met een onvergetelijke smaak blijft op deze manier bewaard voor ons en onze kinderen.
De Affineurs
De Boeren Goudse Oplegkaas heeft lange tijd nodig om te rijpen. Het opleggen van de kaas gebeurt niet bij de boeren zelf maar bijkaashandelaren. Arie Blok van Blok kaashandel BV in woerden zet zijn vakmanschap in voor een uitstekende affinage van de boerenkaas.