Proosdij Overjarig is de oudste van de drie Proosdij kazen. De naam Proosdijkaas is afkomstig van Hoeve De Proosdij in Ede. Deze boerderij was vroeger, vanaf ongeveer 1500, onder beheer van de proost. De proost beheerde de bezittingen van de Rooms-Katholieke Kerk in een bepaald gebied. De opbrengst van de hoeve kwamen ten goede van de kerk. Het gebied waarbinnen de proost verantwoordelijk was voor de bezittingen, heette de proosdij.
Na de rijping van minimaal 18 maanden op de beukenhouten planken van het pakhuis van Blok Kaashandel zijn de eiwitkristallen duidelijk terug te zien in het zuivel. De culinaire smaak van Proosdij ontwikkeld zich tijdens de rijping tot een pikante en lichtzoete kaas met een robust zuivel.
Door de krachtige smaak van Proosdij Overjarig kan deze kaas een hoop wijnen aan. Het mag daarom uitbundig en explosief, want de Proosdij Overjarig kan het aan. Proosdij Overjarig word voornamelijk gebruikt als een krachtige kaas op een borrelplank.